UMGEBUNG

Die Stadt Donja Stubica und das Hotel Jezerčica befinden sich in der Mitte des nördlichen Hanges der Medvednica (Zagreb Berg) im grünen Stubica Tal. Im südlichen Teil umfasst es den Naturpark Medvednica und im Norden ist es von zeichnerischen Zagorje Bergen umgeben.

Donja Stubica ist sicherlich die geschichtlich interessanteste Umgebung Nordkroatiens.

DVORAC ORŠIĆ I MUZEJ SELJAČKIH BUNA

U dvorcu «Oršić» smješten je Muzej seljačkih buna, dvorska kapela, galerija i prodavaonica suvenira. U blizini dvorca nalazi se četiristo godina stara lipa, ispred koje je, prema predaji, u 16. st. započeo bunu seljački vođa Matija Gubec.

www.mhz.hr

DVORAC STUBIČKI GOLUBOVEC

Na cesti od Stubičkih Toplica prema Mariji Bistrici nalazi se posjed poznat još iz vremena Seljačke bune koji je mijenjajući vlasnike kroz stoljeća postao čuvar kulture i tradicije ovog kraja. U dvorcu danas djeluje društvo Kajkaviana, posvećeno očuvanju hrvatske kajkavske baštine. Stalna izložba „Kajkaviana Croatica” otvorena je za javnost, a u palači dvorca redovito se održavaju koncerti, predstave, predavanje i promocije.

KUĆA MATIJE GUPCA

Gupčeva hiža koja svjedoči o teškoj, ali slavnoj prošlosti i tradiciji stubičkog kraja.

HRVATSKI VRT PERUNIKA

Hrvatski vrt perunika u Donjoj Stubici posveta je cvijetu perunike, cvijetu koji je kao proklamirani cvijet u projektu Zagorski tradicijski vrt izazvao najveće zanimanje u Hrvatskoj te je na taj način ponovno vraćen u tradicijske ali i urbane vrtove. On je na neki način posveta svemu tradicijskom cvijeću naših zagorskih i hrvatskih tradicijskih vrtova-baštinskih vrijednosti.

www.tzdonjastubica.hr

MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA

Muzej krapinskih neandertalaca je smješten nedaleko od svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak.

www.mzh.hr