OKOLICA

Grad Donja Stubica i Hotel Terme Jezerčica smješteni su u središnjem dijelu sjevernih padina Medvednice (Zagrebačke gore) u zelenoj ljepoti stubičke doline. Južnim dijelom obuhvaća raskošnu floru Parka prirode Medvednica, a na sjevernom dijelu je okružen živopisnim zagorskim brežuljcima.

Donja Stubica i Gupčev kraj su zasigurno najzanimljivija povijesno urbanistička cjelina sjeverne hrvatske.

DVORAC ORŠIĆ I MUZEJ SELJAČKIH BUNA

U dvorcu «Oršić» smješten je Muzej seljačkih buna, dvorska kapela, galerija i prodavaonica suvenira. U blizini dvorca nalazi se četiristo godina stara lipa, ispred koje je, prema predaji, u 16. st. započeo bunu seljački vođa Matija Gubec.

www.mhz.hr

DVORAC STUBIČKI GOLUBOVEC

Na cesti od Stubičkih Toplica prema Mariji Bistrici nalazi se posjed poznat još iz vremena Seljačke bune koji je mijenjajući vlasnike kroz stoljeća postao čuvar kulture i tradicije ovog kraja. U dvorcu danas djeluje društvo Kajkaviana, posvećeno očuvanju hrvatske kajkavske baštine. Stalna izložba „Kajkaviana Croatica” otvorena je za javnost, a u palači dvorca redovito se održavaju koncerti, predstave, predavanje i promocije.

www.mhz.hr

KUĆA MATIJE GUPCA

Gupčeva hiža koja svjedoči o teškoj, ali slavnoj prošlosti i tradiciji stubičkog kraja.

www.mhz.hr

MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA

Muzej krapinskih neandertalaca je smješten nedaleko od svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak.

www.mzh.hr